citroën Cx25 RD Heuliez ambulance

Heuliez was een carrosseriebouwer uit Cerizay in Frankrijk. Het bedrijf begon met het aanpassen van auto's in 1920 en groeide in bekendheid door het aanpassen van vooral Franse auto's. Het meest bekend werd Heuliez met het bouwen van de stationwagen-variant van de Citroën DS; de Break. Helieuz heeft ook een grote verscheidenheid aan voertuigen gebouwd voor hulpdiensten in Frankrijk en andere landen. De Ambulances op basis van Franse luxe-auto's zoals de Citroën DS en CX zijn wereldberoemd geworden door hun unieke vorm. Helaas eindigt de geschiedenis van Heuliez in 2013 na een faillissement. 


Tijdens de vele zoektochten op internet naar mooie en speciale auto's kwamen wij deze Citroën CX Ambulance tegen in Delft. De auto werd weggedaan vanwege de nieuwe milieuregels rondom dieselauto's. Wij hebben de auto opgehaald en zijn begonnen aan de restauratie van deze vreemde, maar mooie wagen.

De oude diesel kwam nog gemakkelijk tot leven en de hydropneumatische vering pompte de auto binnen korte tijd omhoog.

Lekker makkelijk voor het transport dus!


Het leek alsof er een hond in de CX gewoond had, dus de eerste prioriteit was het grondig schoonmaken van de Ambulance. Nu het wat prettiger was om te werken aan de oude Ambulance werd hij voorzien van nieuwe remschijven en motorsteunen. Veel kostte het niet om de Ambulance APK-waardig te maken en na nog wat snaren te vervangen kon hij gekeurd worden. Een rondje rijden op het terrein bewijst maar weer hoe fijn die oude Citroëns nog rijden, zelfs als ze zo ontzettend groot zijn!

De Ambulance op de brug voor nieuwe veerbollen.

Het meeste roest is te vinden aan de achterkant, maar voor de rest is de auto verbazingwekkend hard.


Even een rondje rijden is toch onweerstaanbaar!